Home » Vind og norsk kraft kan lette presset på det britiske energimarkedet

Vind og norsk kraft kan lette presset på det britiske energimarkedet

by Russell Crowe

ANP
Fredag ​​24. september 2021 06:02

I denne artikkelen finner du informasjon om: ROYAL DUTCH SHELL,

LONDON (AP / BLOOMBERG) – Presset på det britiske energimarkedet kan avta litt neste uke. Klimaet endrer seg og vinden blåser hardere, noe som gjør at vindparker kan produsere mer strøm. Samtidig skal det settes i drift en 724 kilometer lang strømkabel mellom Storbritannia og Norge, så det blir også mer strøm tilgjengelig på den siden og prisene kan falle litt.

Strømprisene i Storbritannia har skutt i været siden en brann på en strømkabel mellom England og Frankrike umuliggjorde forsyning fra det europeiske fastlandet. Sammen med den høye prisen på gass som rammer hele Europa, skapte dette problemer for den britiske energisektoren. Flere små energileverandører har allerede gått konkurs fordi deres kunder hadde inngått kontrakter om å kjøpe strøm og gass til en pris lavere enn dagens kostpris.

Forbrukerne vil ikke stå uten strøm fordi det er en avtale der andre energiselskaper overtar kundene. Men på grunn av en maksimumstariff pålagt av den britiske regjeringen, er det uinteressant for andre energiselskaper å betjene sine kunder. Den britiske regjeringen håper å få bukt med dette med billige lån til energiselskaper.

Samtidig er strømforsyningen som helhet også under press. Det er foreløpig nok kapasitet, men dersom strømbehovet øker eller noe plutselig går galt ved et av de britiske anleggene, kan strømbrudd ikke utelukkes, sier eksperter. Spørsmålet er om Norge kan hjelpe direkte med dette. På grunn av en tørr sommer er ikke landets magasiner, som står for mye av strømproduksjonen, like fulle som andre år.

På grunn av den nye kabelen er sjansen stor for at nordmenn eksporterer strøm til Storbritannia i stedet for resten av Europa. Elektrisitetsprisene i Storbritannia forventes å holde seg høyere. Derfor er det bedre for nordmenn å tjene penger på å eksportere til Storbritannia. For øyeblikket koster en megawattime med strøm på det britiske markedet i underkant av 3000 pund, noe som tilsvarer rundt 3500 euro. I Norge var samme mengde strøm verdt i underkant av € 120.


ROYAL DUTCH SHELLs aksjekurs er notert i € * med en forskjell på %. Dagens høyeste pris er € * med nedgangen i € *.


Lær mer om emnene i dette innlegget:

Reservoir, England, Kabel-TV, Norge, Storbritannia, Elektrisitet, Frankrike, Europa kontinent

You may also like