Home » Zürich-børsen: SMI bremser litt i møte med amerikansk inflasjon.

Zürich-børsen: SMI bremser litt i møte med amerikansk inflasjon.

by Russell Crowe

Zürich (awp) – Selv om det sveitsiske aksjemarkedet sakte litt ned, forble det forankret i greenen på tirsdag da middag nærmet seg. Investorene var fortsatt optimistiske, bare timer etter utgivelsen av amerikanske inflasjonstall (KPI) for november, en nøkkelindikator.

New York-børsen stengte kraftig opp mandag, styrket av mulighetskjøp.

Etter Wall Street ble europeiske aksjemarkeder drevet «av håp om at de amerikanske inflasjonstallene som kommer i ettermiddag vil være under forventningene,» sier John Plassard fra Mirabaud Banque. «Dette kan tyde på at Fed vil ta en mer dueaktig tone i morgen kveld,» sa eksperten.

«Konsensus forventer at prisstigningen mistet noe intensitet i november,» sa Activtrades-analytikere.

Den amerikanske sentralbanken vil, etter to dagers møte, kunngjøre sin beslutning om pengepolitikken onsdag kveld, og traderne forventer en halv prosentpoeng økning i styringsrenten. Dette vil ta sistnevnte mellom 4,25 % og 4,50 %, det høyeste på 15 år. På bare ett år ville den ha klatret fire og et halvt poeng, et historisk nivå.

Kunngjøringer fra Den europeiske sentralbanken (ECB) og den sveitsiske nasjonalbanken (SNB) vil også styrke finansmarkedene torsdag.

Fortsatt på makroøkonomisk nivå falt inflasjonen i Tyskland til 10 % i november, for første gang siden juni, takket være en nedgang i veksten i energiprisene. Disse holdes imidlertid på et meget høyt nivå. Vi venter også på det månedlige barometeret fra ZEW-instituttet som måler investormoralen over Rhinen.

I Sveits forventer økonomer fra konføderasjonen en nedgang i den økonomiske veksten i 2023. De spår en vekst på 0,7 % neste år, etter 2,1 % i 2022. Så langt har eksperter spådd en vekst på 0,8 % innen 2023.

Rundt klokken 11:00 økte SMI 0,15 % til 11 049,22 poeng, SLI 0,18 % til 1 691,82 poeng og SPI 0,13 % til 14 111,37 poeng. Blant de 30 stjerneaksjene, fikk ti kontrakter, Richemont holdt seg stabil og 19 økte i høyden.

I spissen for løpet avanserte Temenos (+3,9%) mye raskere enn de andre titlene, etter å ha kunngjort utvidelsen av samarbeidet med «et ledende amerikansk finansinstitutt». Pressemeldingen avslører ikke navnet på klienten eller de økonomiske retningslinjene for operasjonen.

De flyktige Ams-Osram (+2,2%) og Givaudan (+1,3%) var også en del av morgenens trio av store vinnere.

Luksusaksjene Richemont (stabil) og Swatch (+0,5%) hadde mistet momentum sammenlignet med starten av handelen.

Roche (+1%) var den eneste tungvekteren som gikk videre, mens Novartis (-0,01%) og Nestlé (-0,6%) veide på flaggskipindeksen.

Novartis har fått grønt lys fra EU-kommisjonen for Pluvicto for behandling av en viss form for prostatakreft. Denne godkjenningen er gyldig i de 27 landene i EU samt Island, Norge, Nord-Irland og Liechtenstein.

Matvaregiganten og dens New Zealand-partner Fonterra selger sine aksjer i det brasilianske joint venture-selskapet Dairy Partners Americas (DPA) til det franske konsernet Lactalis.

Etter å ha startet i greenen beholdt Credit Suisse (-2,3 %) den røde lykten, bak Straumann (-1,2 %) og Sonova (-0,7 %).

På den bredere siden av markedet vil billeverandøren Autoneum (-0,4%) ha en ny administrerende direktør (CEO) fra 27. mars 2023 i Eelco Spoelders skikkelse. Sistnevnte skal etterfølge Matthias Holzammer, som har bestemt seg for å trekke seg av «familiemessige årsaker», men blir i selskapet til slutten av juni.

Polypeptid (-0,3%) så ikke ut til å dra nytte av en oppgradering av UBS sin aksjerating til «nøytral» versus «selg» tidligere.

lk/vj

You may also like