Home » En politimann i sentrum av samarbeidet mellom Frankrike og de nordiske landene

En politimann i sentrum av samarbeidet mellom Frankrike og de nordiske landene

by Siv Jensen

Oberst Erwan Hénault tiltrådte stillingen som intern sikkerhetsattaché (ASI) i Stockholm 1.Ahem sist september, etter skapelsen av en intern sikkerhetstjeneste (SSI) ved den franske ambassaden i Sverige. En strategisk posisjon, spesielt siden konkurransen strekker seg til Danmark, Finland og Norge. Knapt installert forteller offiseren om karrieren og de strategiske utfordringene hans nye oppdrag.

Hvordan passer denne nye oppgaven inn i din profesjonelle karriere?

Ved første øyekast har jeg en veldig generell profil, uten noen spesiell tilhørighet til den internasjonale verden. Jeg begynte min karriere som leder av en tropp fra Pontivy mobile gendarmeri-skvadron (56). Jeg fortsatte å ta kommandoen over Côtes-d’Armor-avdelingens trafikksikkerhetsskvadron, før jeg utvidet min kompetanse til offentlig sikkerhet generelt, som kompanisjef for La Roche-sur-Yon (85). Etter å ha blitt med på krigsskolen i 2012, kunne jeg oppleve handlingen vår utenfor grensene ved å slutte meg til kommandoen til provost-gendarmeriet, som leder av kontoret for «etterretningsarbeidsplanlegging». Til slutt flyttet jeg inn i menneskelige ressurser og operasjonelle støtteroller i Bretagne-regionen. Samtidig fikk jeg også muligheten til å reise til Gao, Mali, som avdelingsleder. Til slutt ledet jeg Loire-gruppen i tre år, med nesten 600 soldater under min kommando, som dekket 90 % av dette enorme territoriet.

En allerede innholdsrik tur og en enda mer radikal endring i sommer, siden du forlot Loire for å bli med i Skandinavia. Hvordan møtte du denne nye utfordringen?

Etter denne erfaringen med å lede en gruppe, ønsket jeg å endre felt fullstendig. Jeg listet opp forskjellige funksjoner innenfor institusjonen, inkludert intern sikkerhetsattaché (ASI), for å gå ut igjen og møte andre realiteter. Etter å ha blitt intervjuet ble profilen min valgt. Jeg hadde allerede Certificates of Military Language (CML) 2 og 3 på engelsk, men jeg måtte fortsatt forbedre ferdighetene mine i Shakespeare-språket. Spesielt deltok jeg på et offentlig talekurs og et annet om operasjonelt vokabular, ved National Center for Languages ​​and International Gendarmerie Training (CNFLIG). Da jeg kom, ba jeg også om å få ta svensktimer, slik at jeg lettere kunne skape et tillitsbånd med mine fremtidige samtalepartnere, selv om de alle var tospråklige på engelsk. Til slutt, utover logistiske hensyn, som å leie et hus og utstyre meg selv og familien min, utvekslet jeg mye med andre ASI-er, spesielt med kameraten min, oberst Cyril Cuvillier, som også la en blank side i Baltikum.

Når vi snakker om en tom side, hvorfor bestemte Frankrike seg for å opprette denne SSI?

Frankrike hadde allerede SSI installert i land som det hadde mer historiske bånd til. Nært knyttet til hverandre er de nordiske landene mer orientert mot de angelsaksiske landene. Imidlertid har vi flere vanlige sikkerhetsproblemer som allerede er identifisert av generaldirektøren for det nasjonale gendarmeriet under hans besøk i København og Stockholm i juni 2023. Først av alt, når det gjelder kampen mot nettkriminalitet, ser Frankrike ut til å være en seriøs og pålitelig samboer. Vi skiller oss også ut under Encrochat-saken, ved å la svensk politi demontere hele grener av kriminelle nettverk etablert i landet og arrestere flere hundre mistenkte. På samme måte, når det gjelder offentlig orden, har ikke disse landene spesialiserte enheter på dette området og er interessert i vår kunnskap, spesielt etter opptøyene som nylig fant sted i Sverige. De har også i flere år observert en økning i organisert kriminalitet i landet, noe som har forårsaket oppgjør og skyting. Uten at det berører de operative relasjonene som allerede eksisterer gjennom Interpol og Europol spesielt, vil opprettelsen av denne SSI ytterligere fremme samarbeidet mellom våre etterforskningstjenester og vil tillate oss å mangedoble våre handlinger. Samtidig viser den skandinaviske modellen, når det gjelder miljøvern eller til og med kontakt med befolkningen og lokalpoliti tilpasset store rom, svært inspirerende for Frankrike.

I lys av disse forskjellige spørsmålene, hva vil oppdragene deres egentlig bestå av?

Det er fremfor alt å gi råd til ambassadører i alle spørsmål som faller inn under innenriksdepartementets ansvar, spesielt i sikkerhetsspørsmål. Det er også mitt ansvar å lede og koordinere samarbeidet mellom disse fire landene og Frankrike. For å gjøre dette har jeg allerede planlagt å møte mine forskjellige kontakter for å etablere tillitsbånd og bygge et solid nettverk.Gjennom disse turene og disse utvekslingene, som ganske raskt skulle føre til en effektiv forsterkning av samarbeidet vårt, ønsker jeg også å lære mer om din kultur, svært forskjellig fra vår, mer fokusert på livskvalitet og forpliktelse til fredelige relasjoner. Sosialpolitikken deres trekkes også jevnlig fram som eksempler og kan være en kilde til inspirasjon for våre arbeidsmetoder. Den skal også fungere som en bro innenfor rammen av de internasjonale sportsbegivenhetene som arrangeres i år i vårt land, men også for franske selskaper innen intern sikkerhet. Til slutt har jeg til hensikt å styrke dette samarbeidet ytterligere ved å organisere delegasjonsbesøk til Frankrike og tilby dem opplæring på spesifikke områder.

You may also like