Home » EU: Forbrukere klager på Nintendo | Livet i Tyskland. Samfunn, livsstil, interessante fakta | DW

EU: Forbrukere klager på Nintendo | Livet i Tyskland. Samfunn, livsstil, interessante fakta | DW

by Russell Crowe

BEUC, en sammenslutning av EU-forbrukerforeninger, sendte inn en klage mot Nintendo til EU-kommisjonen og nasjonale forbrukervernmyndigheter onsdag (27.01.21). Organisasjonene anklaget den japanske produsenten for urettferdig forretningspraksis og at den brøt EUs regelverk ved bevisst å designe konsollen for å være feilsikker, og tvang kunder til å kjøpe et nytt produkt.

– Vi fikk inn nesten 25 tusen. klager på Nintendo fra EU-forbrukere, hovedsakelig fra Frankrike, Belgia, Nederland, Portugal, Italia, Norge, Slovakia, Slovenia og Hellas, sier BEUC-sjef Monique Goyen.

88 prosent av spillerne innrømmet at konsollen deres gikk i stykker på bare to år etter kjøpet.

Produksjonsfeil

Det er en populær Nintendo Switch videospillkonsoll, distribuert i EU av den europeiske avdelingen av det tyskbaserte selskapet. Konsollen ble lansert i mars 2017 og dens nyeste versjon, Nintendo Switch Lite, i september 2019. Begge selges i et sett med to kontrollere kalt Joy-Con. Og det er det spillerne klager over, og sier at kontrolleren etter en stund nekter å adlyde og flytter spillet selv. Som et resultat mister spilleren kontrollen over spillet og konsollen blir ubrukelig.

Feilen har allerede blitt kalt «Joy-Con drifter» blant spillere, og to enhetsfabrikkfeil har skylden. Inkludert, som det fremgår av eksperter hyret inn av den franske forbrukerorganisasjonen UFC Que Choisir, for tidlig slitasje på kablene og feil tetting som gjør at smuss og støv samler seg under kontrollerens analoge pinne. Interessant nok kommer utstyrsproblemene ikke som noen overraskelse for Nintendo: I juli bekreftet Shuntaro Furukawas sjef offentlig feilen til enhetene og ba kundene om unnskyldning.

Gleden over den nye konsollen varte ikke lenge for mange

Bra i to år

Men som ekspertene påpekte, selv om produsenten redesignet enhetene for noen måneder siden, eliminerte det ikke ulempene deres. Ifølge EUs forbrukerorganisasjoner betyr dette at selskapet fortsetter å bevisst selge enheter som vil gå i stykker. Derfor, i en klage til EU-kommisjonen, anklaget BEUC Nintendo for bevisst aldring av produkter, det vil si å designe enheter for å fungere bare i en viss tidsperiode. Som et resultat blir forbrukere ofte tvunget til å kjøpe nytt utstyr fordi det nåværende er umulig å reparere (for eksempel mangler reservedeler) eller ikke er helt lønnsomt.

Slik Nintendo-praksis øker kunstig salg av nye produkter, drivstofforbruk og fører til produksjon av unødvendig elektronisk avfall, sier forbrukerorganisasjoner.

Nintendo-svitsj

Det er mange anklager mot Nintendo

Og de minner deg om at produsenten først ga gratis utstyrsreparasjon bare i løpet av ett års garantiperiode, og deretter belastet kundene 45 euro for reparasjon av en av kontrollerene. I tillegg måtte forbrukere hvis klager ble funnet å være ubegrunnede av Nintendo, betale selskapet 15 euro i administrative kostnader. I mellomtiden er kostnaden for et nytt par Joy-Cons i gjennomsnitt 70 euro. Bare i Frankrike og Belgia, etter press fra lokale forbrukerorganisasjoner, annonserte selskapet at det ville trekke seg fra eksisterende praksis, forlenge garantiperioden til to år og tilby gratis reparasjon for defekte kontrollere.

BEUC anklaget også Nintendo for bevisst å villede forbrukere og unngå ugunstig informasjon, for eksempel ved å sørge for at spillere kunne bruke konsollen i ytterligere 7 til 10 år, men nevnte ikke at de medfølgende kontrollene er laget av substandard materialer og mindre holdbare.

«Hvis forbrukere mottok pålitelig informasjon om mulig frekvens av kontrollerfeil, ville de mest sannsynlig ikke valgt å kjøpe en Nintendo-konsoll eller ville ikke være villige til å betale prisen for den, vel vitende om at de ville måtte betale for fremtidige reparasjoner.» BEUC.

Gratis reparasjoner

Organisasjonene oppfordret EU-kommisjonen til å gi nasjonale forbrukervernmyndigheter i oppdrag å undersøke gruppens aktiviteter i EU og tvinge Nintendo til umiddelbart å redesigne produktene sine og fjerne defekter. Før dette skjer, bør selskapet tilby gratis virkelig ødelagt utstyr i hele EU; I tillegg bør selskapet på en pålitelig måte informere forbrukerne om den begrensede levetiden til utstyret det produserer.

– Forbrukerne antar at produktene de kjøper holder lenge nok og at de slipper å betale for dyre reparasjoner på grunn av tekniske mangler. Nintendo må tilby de riktige løsningene til tusenvis av skuffede kunder. Det er på tide at produsenter slutter å gi ut utstyr som går i stykker for raskt. For ikke å snakke om det faktum at dannelsen av tonnevis med elektrisk avfall er i strid med forutsetningene i EUs klimapolitikk og Green Deal, minnes lederen for BEUC.

Det anslås at i juni 2020 hadde Nintendo solgt 68 millioner Nintendo Switch- og Nintendo Switch Lite-konsoller globalt. Forbrukere i USA har også reist søksmål mot den japanske produsenten.

You may also like