Home » Kampen for CARLSEN-NEPOMNIACHTCHI # 1 Siesta World Cup i Spania

Kampen for CARLSEN-NEPOMNIACHTCHI # 1 Siesta World Cup i Spania

by Russell Crowe
Sølv, gull, perler og diamanter. Kruset veier mer enn 5 kilo! / Foto Eric Rosen

Startet. Den historiske verdenssjakktittelen, en premiepott på 2 millioner euro (60 % for vinneren, 55 % ved overtid) og en vakker cup på spill i det prestisjetunge sjakkkronespillet som spilles i Dubai. Våpentittel Magnus Carlsen Norge (verdensmester kontinuerlig siden 2013), og utfordreren er vinneren av kandidatturneringen Ian Nepomniachtchi fra Russland.

Travel timeplan

Årets parti til verdensmesterskapet i sjakk har et strammere program enn tidligere partier (Carlsen-Caruana og Carlsen-Karjakin-sammendrag finner du på vår nettside). 14 runder i stedet for 12 dager fri og mindre. Tempoet i spillet er 120 minutter. i 40 bevegelser, i tillegg 60 min. i de neste 20 og 15 minuttene. å bli ferdig. Økningen i form av 30 sekunder vil være fra trekk 61. Kampen avsluttes dersom en av spillerne scorer mer enn 7 poeng. Ved uavgjort 7-7 vil overtid bli satt opp i takt med hurtigsjakk og muligens blitzkrieg.

Første runde

Under åpningsseremonien ble det tegnet farger ved å sprette ballonger med hvit eller svart konfetti. Men var det et reelt valg fra Magnus? Verdensmesteren sprengte akkurat ballongen foran seg. / Foto Eric Rosen

Den spanske kampen ble spilt i første runde. Karjakin-Carlsen-varianten av fjerde og sjette runde av VM-kampen 2016 ble gjentatt med Whites åtte trekk. Selv om denne varianten er ganske bra for svart, bestemte Magnus seg for å gå utenfor allfarvei først og i stedet for 8… Bb7 spilte han en sjelden 8… Sa5. Dette innebar å ofre en bonde for et par biskoper og aktivitet. For meg virker det imidlertid som om denne varianten er usunn og Magnus vil ikke gjenta den. Begge sider spilte med ekstrem presisjon, men hvit fikk et lite overtak.

Etter 20 trekk, da Whites posisjon så veldig lovende ut, var Nepomniachtchi virkelig tapt. Det ble opprettet et punkt der målet ikke bare hadde noen fordel, men til tross for den objektive balansen, var det målet som måtte være mer forsiktig. Selv om slutten fortsatt var ganske kompleks, fant Nepo en måte å gi fra seg en bonde og konsolidere. Til slutt, uten ytterligere eventyr, nådde spillerne posisjonen hvor de begynte å gjenta sine spill og uavgjort ble signert.

Spillere i spillrommet. / FIDE-bilde

Dagens parti var på et bra nivå, men det ble ikke noe fyrverkeri. Kampen må imidlertid vurderes som en helhet, og i hvert spill avslører spillerne kortene sine. Nå vet vi hvor godt russeren er forberedt på sin debut, da han spiller svært presist i en ganske sjelden variant. Vi vet også at Magnus ikke er redd for å bløffe varianter der han objektivt sett kan få en litt dårligere plassering, fordi han mener han har bedre teknikk i de posisjonene.

Lottlogg med detaljert analyse

Etter hver runde planlegger vi å publisere en artikkel med en detaljert analyse fra våre eksperter.

Videoanalyse

Etter hver runde inviterer vi deg også til vår YouTube hvor vi vil legge ut videosammendrag. Dagens kamp ble diskutert av FIDE-mester Kosma Pacan-Milej.

Hva blir det neste?

Neste runde finner sted i morgen klokken 13.30. Denne gangen skal Magnus spille hvit. Hva er dine spådommer? Hvilken debut skal spillerne spille og hva blir resultatet?

You may also like