Home » Norge. En bemerkelsesverdig oppdagelse. Den best bevarte skien i historien

Norge. En bemerkelsesverdig oppdagelse. Den best bevarte skien i historien

by Russell Crowe

For syv år siden oppdaget forskere den første skien, men de stoppet ikke der. De lette fortsatt etter den andre. Til slutt klarte jeg å finne henne. Det nye funnet vil være bedre bevart enn det fra syv år siden. Dette er mulig fordi den andre skien er begravd dypere i isen.

Teksten fortsetter under videoen.

Den andre skien som ble funnet er 187 cm lang og 17 cm bred. Den ble oppdaget fem meter fra det forrige funnet. Ifølge forskerne er det historiens best bevarte par ski. Begge skiene har intakte bjørketaubindinger og lærremmer.

Skiene er ikke de samme, noe som tyder på at de var fra andre par. Det er vanskelig å forvente at de skal være like, for da ble slikt utstyr laget for hånd, men man kan se at de har en lang historie med reparasjoner, melder Lars Pilø, arkeolog ved Glacier Archaeology Program (GAP) i Norge, på organisasjonens blogg.

Forskerne spekulerte i at skiene tidligere var foret med pels på undersiden for å gi bedre trekkraft, men sporet i midten ville motsi denne påstanden.

Nedenfor kan du se et opptak av søket:

«Jeg er målløs», sa Julian Post-Melbye, arkeolog ved Oslo museum. Et øyeblikk senere forklarte han at ski er et bevis på at fjellene inn Norge de var målet for ekspedisjonene til gamle innbyggere.

Forskere spekulerer i hva som kan ha skjedd med eieren av skiene. Imidlertid har de ikke mye data. Det kan være en reisende eller en jeger. Kanskje du nettopp tok av deg skiene eller hadde en ulykke.

På grunn av global oppvarming og smeltende isbreer finner forskerne stadig flere rester av liv i det kalde nord.

Kilder: Science.org, smithsonianmag.com

(dk)

You may also like