Home » PC Engine – En konsoll du aldri har hørt om. Hun var den første som brukte plater og solgte 15 millioner eksemplarer.

PC Engine – En konsoll du aldri har hørt om. Hun var den første som brukte plater og solgte 15 millioner eksemplarer.

by Russell Crowe

Vi skrev nylig om historien til OS / 2, et operativsystem som er litt glemt av IBM og Microsoft, som til tross for noen fordeler i forhold til konkurrerende løsninger, nådde et lite antall brukere og til slutt måtte vike for nye Windows-versjoner. Selskapene NEC (Nippon Electric Company) og Hudson Soft hadde et lignende eventyr i 1987 lanserte de PC Engine på det japanske markedet. Det var fjerde generasjons konsoll med mye potensial, spesielt når det kommer til komponenter, som aldri har blitt brukt riktig.

Som i tilfellet med IBMs løsning, klarte ikke begge japanske selskapene å utnytte fordelen som PC-motoren hadde fremfor daværende konkurranse i form av Nintendo- og Sega-konsoller. I 1983 dukket den opp på markedet. Famicom (populær NES), og to år senere kunne spillerne hamstre på Master system segêsom var overlegen Nintendo-maskinvare på alle måter. Til tross for dette klarte ikke Sega å bygge en stabil posisjon og det globale konsollsalget er estimert til 10-13 millionerdet med nesten 62 millioner NES viser den sterke posisjonen til skaperne av Mario.

I motsetning til tilsynelatende dreide disse seg ikke bare om spill av høy kvalitet, men om kontrakter som Nintendo signerte med utviklerne. I de aller fleste tilfeller kunne ikke spillene publisert på Famicomach vises på andre plattformer, og i tillegg, Produsenter ble tvunget til å bestille patroner direkte fra den japanske giganten.. Den således etablerte «skatten» som kreves inn ved salg av hvert eksemplar (10 % av lisensavgiften og 20 % for produksjon av patroner) er blitt margin lades av digitale distribusjonsplattformer som Steam, PS Store eller Microsoft Store, selv om de ikke har mye til felles med produksjon av fysiske medier.

Nintendo tjente enorme mengder penger, og det så ut til at det ikke ville være noen større aktør på konsollmarkedet på 1980-tallet som kunne true Kyoto-selskapets posisjon. Til tross for dette ble utfordringen med å akseptere den nevnte NEC avgjort, som fire år etter utgivelsen av Famicom, ga den ut PC-motoren.

Potensialet til videospillmarkedet

På 1980-tallet var Nippon Electric Company ansvarlig for produksjonen av de fleste PC-er som senere ble solgt på det japanske markedet. Slik sett lignet selskapet på IBM som ble nevnt i begynnelsen, men selvfølgelig i mindre skala. Historien til begge selskapene er lik, og akkurat som Big Blue ønsket å starte sitt eventyr med produksjon av sitt eget operativsystem, NEC planla å gå inn på videospillmarkedet. Imidlertid manglet selskapet noe som ville skille ut det nye utstyret og effektivt oppmuntre spillere til å kjøpe en ny konsoll.


Foto: Evan-Amos / Wikimedia Commons

PC-motor

Løsningen viste seg å være utviklet av selskapet. Myk hudson serie prosessorer og grafikkort HuC62, som klarte seg betydelig bedre enn komponentene Famicom og Segi Master System. De to selskapene startet et samarbeid, hvor frukten var PC Engine, den kraftigste hjemmekonsollen i disse årene.

PC-motorspesifikasjon

  • Prosessor: 8-bits HuC6280A basert på MOS 6502-plattformen; 7,6 MHz
  • Grafikk: en dobbel 16-bits brikke bestående av HuC6270A og HuC6260
  • Minne: 8 KB RAM, 64 KB VRM
  • Oppløsning: 256 × 224 til 512 × 242
  • Fargepalett: 512, med opptil 482 vist på skjermen
  • Maksimalt antall viste sprites (sprites) – 64

Kombinert med de små dimensjonene (14 × 14 × 3,8 cm) og de enorme egenskapene til grafikkprosessoren på den tiden, har konsollen blitt et populært produkt, som lar NEC og Hudson Soft tenke på de neste trinnene. . En måned etter premieren dukket den opp i hjemmene til japanske spillere. 500 tusen PC-motorerog i 1988 var den den bestselgende konsollen på det lokale markedet. NEC klarte å overta Nintendo og Sega, som samme år slapp den første «Mega Drive». Frem til april 1989 PC Engine var ansvarlig for 50 prosent. salg av nye konsoller i Japan.

PC-motor

Foto: SACHEN / Wikimedia Commons

PC-motor

I tillegg til sin høye datakraft, er PC Engine den første hjemmekonsollen Kompatible CD-ROM-er, som gjorde det mulig å lage mer komplekse spill med bedre lydeffekter eller fremfor alt animerte scener. Den passende adapteren (CD-ROM²) for å lese data fra plater ble utgitt et år etter at konsollen ble utgitt, men dette betyr ikke at NEC har sluttet å støtte sitt nåværende medium.

I stedet for patroner bestemte selskapet seg for å bruke sin proprietære teknologi i form av såkalte Hu-kortsom på grunn av sin lille størrelse gjorde det mulig å enkelt bytte spill med andre spillere. Derfor kort tid etter premieren PC Engine² CD-ROM dukket opp på markedet PC Engine Duo støtter både brett og Hu-Cards.

Ikke 8, men 16-bit, det vil si PC-motorproblemer

Mens PC-motoren og senere versjoner var uten sidestykke når det kom til grafikkgenerering, dukket mye mer effektive prosessorer opp i horisonten på slutten av 1980-tallet og ga flere muligheter. Verden forberedte seg sakte på å gå inn i 16-biters æra, mens PC-motoren fortsatte å spille med 8-bits brikken. Derfor, på slutten av 1989, bestemte NEC og Hudson Soft seg for å gi ut en litt kraftigere konsoll i form av SuperGrafx. Utstyret fungerte imidlertid ikke så bra, for Nintendo SNES, som var utstyrt med en 16-bits prosessor, var ventet allerede da.

Den første varianten av PC Engine med en CD-ROM-stasjon

Foto: PiaCarrot / Wikimedia Commons

Den første varianten av PC Engine med en CD-ROM-stasjon

Til tross for nederlaget til SuperGrafx, hadde selskapet ingen intensjon om å gi slipp, og etter å ha fulgt i fotsporene til Nintendo og Sega, bestemte NEC seg for å prøve å kjempe for Vesten. Imidlertid var denne kampen begrenset til USA bare fordi Europeiske land som Frankrike eller Storbritannia har ikke mottatt den offisielle distribusjonen av PC Engine. Entusiaster og eksterne selskaper importerte konsollen på egen hånd i mer enn tre år, men da Super Famicom debuterte i 1990, mistet de alle interessen for rett og slett utdatert utstyr.

Det var likt i USA, og da Sega lanserte sin 16-bits «Mega Drive»-markedsføringskampanje på slutten av 1989, forsøkte NEC å selge 8-bits PC-motoren under et nytt navn for det amerikanske markedet: TurboGrafx-16. Som du lett kan gjette, hadde det ikke en veldig god effekt, som, kombinert med mangelen på interessante spill skreddersydd til behovene til det amerikanske publikum, i 1994 førte til at planene om å erobre det vestlige spillmarkedet ble forlatt.

PC Engine Duo

Foto: VIA / Wikimedia Commons

PC Engine Duo

Samme år bestemte NEC og Hudson Soft seg for å lansere på det japanske markedet 32-biters PC-FXsom ikke ga støtte for 3D-grafikk, noe suksessen til den første PlayStation var basert på. Det totale antallet solgte enheter er omtrent 100 tusen. konsoller, som til slutt tvang begge selskapene til å trekke seg fra spillmarkedet og avslutte samarbeidet.

Totalt salg av konsoller i PC Engine-familien varierer rundt 15 millioner eksemplarer, og enhetsfamilien kan skilte med et ganske omfattende bibliotek med 157 spill.

You may also like