Home » VIDEO: 80 år siden deportasjonene 14. juni

VIDEO: 80 år siden deportasjonene 14. juni

by Russell Crowe

14. juni, klokken 9.45, vil LTV1 og den offentlige medieportalen LSM.lv presentere en spesiell pressemelding «80 år siden 14. juni-deportasjonene». Regissert av journalisten Jānis Geste gir Kārlis Būmeisters, programlederen for LTV-showet «Dzimtaskoks», musikalske opptredener og deler minnene om familien sin.

Kl. 10.50 – Tale av republikkens president Egils Levits umiddelbart etterpå – med på minnehandlingen «Deportert. Uforglemmelig. 80 år siden deportasjonene 14. juni ”- for opplesning av navnene til de deporterte latviere, som vil finne sted samtidig i 119 kommuner og også utenfor Latvia.

På showet vil live-intervjuer med kjente personer bli supplert med historier utarbeidet av journalister fra LTV News Service.

I minneprogrammet LTV1 ventes det to personlige historier om Lidija Dororo-Lasmanis, et medlem av motstandsbevegelsen under okkupasjonen. Kl. 12.50 vil det latviske radiokoret, ledet av Sigvards Kļava, snakke om hans navn og personlighet, tillit til Gud og tilgivelse på konserten «Purple Seller». Kl. 19.15 vises en dokumentarkortfilm «Lydia» av regissør Andrejs Verhoustinsks på LTV1.

Kl. 21.05 har LTV1 og Replay.lv premiere på regissør Dzintra Gekas siste dokumentar «Veien til Sibir, 1941» – en følelsesladet og trist melding om sibirske barn, mennesker som vender tilbake til deportasjoner i Sibir – Yeniseu, Karaula, Ustyport In Penkov, for å se hvordan latviere ser ut for øyeblikket, forventes og huskes lokalbefolkningen.

«Ikke glem, ikke gi, ikke tilgi på våre vegne», sier Sibirs barn.

Regissøren av filmen er Dzintra Geka, forfatteren av teksten er Valdis Lūriņš, klipperen er Artūrs Hnikins, kameramannen er Aivars Lubānietis, komponisten er Pēteris Vasks og assisterende regissør er Madara Filipova. Filmen er laget med støtte fra Kulturdepartementet.

Den 14. juni 1941 ble 15 424 latviere deportert, inkludert rundt 4000 babyer, barn og ungdom. Mange av de yngste døde på veien, andre som ble deportert av sult, sykdom og hardt arbeid døde senere. Noen av de deporterte barna overlevde og returnerte til Latvia, andre ble igjen i Sibir.

På slutten av dagen, klokken 22.00, vises det latviske filmdramaet «Chronicle of Melania» på LTV1. Regissørens film Viesturs Kairiss er basert på memoarene til forfatteren Melania Vanaga «On the Shore of the Velupe», og forteller om berøvelsen av sovjetisk makt: ungdommens drømmer, de beste leveårene, helse, hjem og land. .

Samtidig med minneprogrammet for LTV1 deportasjon vil et bredt spekter av tilleggsinnhold være tilgjengelig på LSM.lv-portalen: en gjennomgang av historiske begivenheter, samt et digitalt kart over Latvia laget i samarbeid med Nasjonalbiblioteket i Latvia og kanselliet. med direktelenker til minnearrangementer i kommuner og utenfor Latvia. Det er planlagt å sette videomateriale av minnebegivenhetene, data om de deporterte, samt personlige historier om de deporterte på kartet senere.

En feil i artikkelen?

Marker teksten og trykk Ctrl + Enterfor å sende utdraget til redaktøren.

Marker teksten og trykk Rapporter en feil knapper for å sende teksten som skal redigeres!

You may also like