Home » VM i sjakk: Magnus Carlsen skal forsvare tittelen sin i kampen mot Jan Niepomniaszczi

VM i sjakk: Magnus Carlsen skal forsvare tittelen sin i kampen mot Jan Niepomniaszczi

by Russell Crowe

Duellene til deltakerne i kampen så langt, og som begynte allerede i 2002 under EM under 12 år i Peñíscola, Spania, taler ikke til fordel for den forsvarende mesteren. De konkurrerte med hverandre i klassisk sjakk 13 ganger: fire partier ble vunnet av Niempomniaszczi, ett av Carlsen og åtte partier endte uavgjort. På den annen side, i 64 raske, raske og prangende kamper er balansen gunstig for nordmannen: 22 seire, 10 tap, 32 uavgjorte.

SE OGSÅ: Før kampen Duda – Wojtaszek. Trening med … ministeren

Det blir Carlsens femte kamp, ​​som fyller 31 år 30. november, for verdensmesterskapet, og hans fjerde i å forsvare tittelen. For tre år siden i London vant han amerikaneren Fabiano Caruana 9:6, men det var først etter ekstraomganger i høyt tempo at de 12 ordinære kampene endte uavgjort. I 2016 i New York slo han russiske Sergey Karjakin 9:7 også etter ekstraomganger, og for syv år siden i Sotsji vant han med representanten for India Viswanathan Anand 6,5:4,5. Han vant tittelen i 2015 i Madras, da han tok sjakkkronen fra Anand, og vant 6,5: 3,5. Nordmannen ble da historiens nest yngste verdensmester (han var 22 år, 11 måneder, 24 dager), etter russeren Garry Kasparov (22 år, 6 måneder, 27 dager – 9. november 1985).

Han lærte reglene for det kongelige spillet i en alder av fem. Siden juli 2011 har han alltid vært leder for FIDEs verdensliste. Hans høyeste rangering i karrieren, 2882, er rekord i sjakkhistorien. Den er for øyeblikket 27 poeng lavere. Carlsen har allerede vunnet 12 verdenstitler (fire i klassisk sjakk, tre i hurtigsjakk og fem i blitz). Han har rekorden for 125 klassiske kamper på rad uten tap (fra 31. juli 2018 til 10. oktober 2020). Serien ble avbrutt av den beste polske sjakkspilleren, Jan-Krzysztof Duda.

I tillegg til sjakk er Carlsen en stor elsker og ekspert på fotball, som også liker å spille. På et tidspunkt var han leder for Fantasy Premier Leagues verdensranking. Han støtter Real Madrid og hans landsmann Erling Haaland fra Borussia Dortmund. Bildet hans med toppscoreren i Bundesliga i anledning Champions League-kampen med Ajax Amsterdam sirkulerte nylig på internettportalene.

Født 14. juli 1990 i Bryansk, og derfor fire og en halv måned eldre enn nordmannen, får Niepomniaszczi verdensmesterskapsdebut. Han er den andre russeren som prøver å frata nordmannen tittelen, etter Karjakin, som nå er med i troppen hans. Kraften til sjakk Russland har ventet på å gjenvinne mesterskapskronen siden 2007, da Vladimir Kramnik mistet den. Nieomniaszczi, med kallenavnet «Nepo», vant retten til spillet til tronen i en turnering med kandidater, bestridt av avdrag på grunn av koronaviruspandemien, der Caruana, franskmannen Maxime Vachier-Lagrave og nederlandske Anish dukket opp, blant andre Giri .

Han lærte å spille sjakk i en alder av fire og et halvt år. Han er to ganger russisk mester og europamester i 2010. Hans høyeste rangering i karrieren er 2792. Den nåværende, ti poeng mindre, plasserer ham på femteplass på verdenslisten, den høyeste av alle russiske sjakkspillere. Han ble uteksaminert fra universitetet med en journalistikkgrad. Favorittlaget hans i fotball er Spartak Moskva. I mai startet han til og med symbolsk en av seriekampene på klubbens stadion. «Nepo» kjenner Carlsen som den beste av utfordrerne i de siste kampene. Tross alt var det en gang han jobbet med staben sin og forberedte nordmannen til tittelkampen med Anand.

Begge Dubai-rivalene utviklet sine karrierer i forskjellige takter. Nordmannen har raskt gjort talent til mesterskapstitler og spektakulære resultater på alle nivåer og i alle spillformater. På sin side flettet russeren i lang tid sammen utmerkede prestasjoner med ganske middelmådige prestasjoner. Bare kandidatturneringen i april i Jekaterinburg endret oppfatningen hans fullstendig. Han var ingen favoritt og spilte en fantastisk konkurranse, noe som sikret suksessen i runden før slutt. Vil «sen utvikling» slå bedre ut enn den anerkjente læreren?

Før Carlsens kamp med Caruana spådde stormester Duda kursen sin korrekt, og spådde at det ville bli jevnt og etter uavgjort på 12 kamper, ville det bli avgjort på overtid. Nå spår polakken en tidlig slutt.

«For meg er favoritten Carlsen, på 60-65 prosent. Han har mer erfaring i denne typen spill og en mer balansert karakter. Nieomniaszczi er selvfølgelig en megatalentfull stormester, han spiller veldig sterkt, men også av ujevnt , og i en 14-kamps kamp er spillet fortsatt en. Det kan være mer motivasjon på hans side, han er en ny mann i tittelkampen. Uansett, jeg satser på Magnus og jeg tror ikke denne gangen. det vil være ekstraomgang «- kommenterte sjakkspilleren fra Wieliczka.

Carlsen – Niepomniaszczi-kampen på Dubai International Convention and Exhibition Centre består av 14 runder (i denne utgaven er konkurransen økt med to i forhold til de forrige) og varer til 14. desember. Hviledager er planlagt til 29. november, 2., 6., 9. og 13. desember. Kampene starter klokken 13.30 Warszawa-tid. Dersom poengsummen er uavgjort, avgjøres vinneren ved overtidsspill i hurtigsjakk 15. desember. Den akkumulerte premien er 2 millioner euro.

AA, PAP

Gå til Polsatsport.pl

You may also like